Transport logistiek midden Holland

Uw middelen naar het juiste transport

Waar op letten bij de aanschaf van een heftruck?

heftruck accu

Of je nu een klein of groot bedrijf bent, veel bedrijven met een magazijn hebben een heftruck nodig om spullen hoog in de stellingen te kunnen bereiken of om zware dozen, pallets, producten en nog veel meer te verplaatsen. Of je nu als bedrijf kiest voor een nieuwe, tweedehandse, elektrische of toch lease heftruck, er zijn een aantal dingen waarop je wil letten bij de aanschaf van een heftruck.

Heftruck onderdelen

Allereerst is het natuurlijk goed om te beseffen dat een heftruck ook gewoon een voertuig is met onderdelen die zo nu en dan aan vervanging toe zijn. Zo maakt een heftruck gebruik van banden, een heftruck accu, verlichting en remmen. Deze onderdelen zijn soms aan vervanging toe, dus zal je rekening moeten houden met extra kosten wanneer je een heftruck aanschaft.

Daarnaast heeft een heftruck ook een motor. De motor vraagt, naast onderdelen die soms vervangen moeten worden, ook onderhoud. Denk hierbij aan filters, oliën en pakkingen. Ook reparaties kunnen voorkomen, zoals de reparatie van een startmotor of een complete vervanging hiervan. Door goed onderhoud aan de motor van je heftruck, kun je er wel voor zorgen dat de kans op (dure) reparaties klein is.

Nieuwe heftruck

Een nieuwe heftruck kopen kan op verschillende manieren. Je kunt namelijk kiezen voor de volledige eigenaarschap en de heftruck in één keer afbetalen, of in termijnen. Daarnaast kun je kiezen voor het leasen van een heftruck, waarbij je periodiek een bedrag betaalt om de heftruck(s) te mogen gebruiken. 

Met de laatste optie is het voordeel dat je niet te maken hebt met een grote kostenpost in één keer. Ook heb je geen last van afschrijving als je kiest voor operational lease van een heftruck. Je bent namelijk niet volledig eigenaar, in tegenstelling tot financial lease. Bij financial lease ben je na de leaseperiode volledig eigenaar.

Het voordeel van de aanschaf of lease van een nieuwe heftruck is dat de kans op extra kosten in het begin kleiner is dan bij tweedehands heftrucks. Alles is nieuw, dus zou je je (in theorie) geen zorgen hoeven te maken over extra kosten voor onderhoud of reparaties.

Tweedehands heftruck

Naast nieuwe heftrucks zijn er tevens tweedehands heftrucks op de markt. Dit is ideaal voor bedrijven die wel heftrucks nodig hebben, maar niet de kosten willen maken die zich bij het kopen van een nieuwe heftruck voordoen. Wel is het zo dat er in overweging moet worden genomen dat de kans op extra kosten aan een tweedehands heftruck een stuk groter is dan bij een nieuwe.