Transport logistiek midden Holland

Uw middelen naar het juiste transport

Wat is koelvloeistof en hoe werkt het?

Koelvloeistof zit in de verbrandingsmotor en wordt gebruikt om overtollige warmte af te voeren. Als de motor namelijk te warm wordt, raakt deze beschadigd. Meestal is koelvloeistof simpelweg water met een aantal toevoegingen. De koelvloeistof bestaat uit water wat gedemineraliseerd is, antivries, een middel tegen schuimvorming, smeermiddel en een anticorrosiemiddel. Antivries zorgt er voor dat het water niet in de motor bevriest en deze hierdoor beschadigt. Anticorrosie zorgt ervoor dat er geen roest ontstaat in de motor. De koelvloeistof heeft een hoog kookpunt van 135 graden Celsius. Kies altijd voor koelvloeistof van een goede kwaliteit en ga naar een specialist in olie.

Welke soorten koelvloeistof zijn er?

Er zijn een aantal verschillende soorten koelvloeistof, het verschil zit vooral in de toevoegingen. Vooral de hoeveelheid en het soort antivries wat in de koelvloeistof zit verschilt. Daarbij zijn er ook verschillende kleuren koelvloeistof. De eerste is rood of roze, daarbij is er ook geel en groen. De kleur zegt niets over de kwaliteit van het product, het dient vooral ter herkenning. De meeste auto’s gebruiken roze koelvloeistof, deze hoef je in principe nooit vervangen te worden tenzij er lekkage is. In het instructieboekje van elke auto staat precies beschreven welk type koelvloeistof geschikt is. 

De koelvloeistof zelf bijvullen

Je kan zelf koelvloeistof kopen bij een daarvoor bestemde winkel of website. Als de auto geen of te weinig koelvloeistof bevat, dan kan de motor oververhit raken. Dit kan leiden tot dure schade, het is daarom belangrijk om je koelvloeistof regelmatig te controleren. Als de koelvloeistof bijgevuld moet worden, kan je dit bij een garage laten doen of je kan het zelf doen. Zorg als je het zelf doet dat de motor goed is afgekoeld. Bescherm je handen en draai rustig de dop los, er staat namelijk druk achter de vloeistof tank. Als je de hele tank ververst, vang dan de oude koelvloeistof op en breng dit naar de milieustraat.