Transport logistiek midden Holland

Uw middelen naar het juiste transport

Doorrijden met een barst in de voorruit, mag dat?

U rijdt op de snelweg en ineens hoort u een ferme tik. Een seconde later ziet u een barst in de voorruit, precies in uw zichtveld. Mag u nu gewoon doorrijden of overtreedt u de verkeersregels wanneer u doorrijdt met een barst in de autoruit? Niet bij elke barst of scheur moet de voorruit direct vervangen worden. En moet de autoruit wel vervangen worden? Dan kan dat tegen scherpe tarieven bij Autoglas Concurrent, waar u after market autoglas vindt met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Voordat we kijken naar after market autoglas, kijken we eerst naar de exacte regelgeving. Mag u doorrijden met een barst in de voorruit of achterruit?

Een barst in de voorruit: lang niet altijd een drama

Autoruitschade is vervelend en tegelijkertijd onvermijdelijk. Steentjes, voorwerpen, parkeerschade, een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar voordat u kijkt naar de prijzen van een nieuwe autoruit, is het goed om te kijken naar de regelgeving van de RDW. Hierin staat dat u niet verder mag rijden met een barst in de voorruit wanneer er ruitschade in het zichtveld van de bestuurder aanwezig is en dit:

  • Een barst is met een diameter van meer dan 20 millimeter
  • Een vertakte scheur is, ongeacht in welke ruitlagen de scheuren zitten

Alleen in bovenstaande gevallen moet de voorruit vervangen worden. Heeft de ruitschade een beperktere omvang, dan mag u wettelijk gezien gewoon doorrijden. Maar pas wel op. Bij grote temperatuurverschillen kan de barst verder scheuren. Dit is voornamelijk het geval wanneer u de verwarming in de winter vol aanzet of de airco gebruikt in de zomer.

En de barst in de achterruit?

Vooropgesteld dat u een gelaagde achterruit heeft (een geharde autoruit barst niet, maar valt immers direct uit elkaar), is een barst hier geen enkel probleem zolang u een rechterbuitenspiegel heeft. Het maakt hierbij niet eens uit hoe groot de barst is, omdat de rechterbuitenspiegel het zicht via de binnenspiegel vervangt bij auto’s die voor 2010 in gebruik genomen zijn. Als u met een bestelauto vol dozen mag rijden zonder zicht in de binnenspiegel zolang u een rechterbuitenspiegel heeft, dan kan een barst in de achterruit immers niet veel meer kwaad doen met betrekking tot het zicht.

Dat klinkt wat vreemd, maar vóór januari 2010 was de rechterbuitenspiegel niet verplicht. Auto’s die geen buitenspiegel hebben aan de rechterzijde, moeten echter wel weer optimaal zicht hebben door de achterruit via de binnenspiegel. Een barst of scheur met een grote omvang kan dus wel degelijk afkeur zijn wanneer u een auto heeft zonder rechterbuitenspiegel die in gebruik genomen is voor januari 2010. Volgens de wet mag de achterruit van een auto zonder rechterbuitenspiegel namelijk géén verkleuringen of beschadigingen vertonen. 

Een barst in de autoruit – en u wilt de autoruit vervangen

Heeft u een barst in de voorruit met een omvang die wettelijk niet toegestaan is of wilt u het liefst gewoon in een auto rijden zonder ruitschade? Dan is het goed om te weten dat after market autoglas de beste optie is. Dit autoglas voldoet aan dezelfde eisen als het autoglas van merkdealers, maar bevat geen merklogo en is daardoor vele malen goedkoper. Doorrijden met een barst in de voorruit of een barst in de achterruit mag dus wel – wanneer het binnen de wettelijke grenzen blijft, maar het is zeker niet meer nodig.